Lukijat

lauantai 9. toukokuuta 2009

Äitienpäivä

Sanaaan äiti sisältyy selittämätöntä ylivoimaa. Se lyö laudalta formulaykköset, jääkiekon MM-kisat ja vaikka minkä. Sillä äiti peittoaa mennen tullen kenet tahtoo. Äitiin voi luottaa, vaikka hän olisi hyeena. Älä itke äiti, älä äiti kulta, lausui jo Jaakko Juteini (1781-1855) aikanaan.

Runoilijat ovat kilvan virittäneet ylistyslauluja äideistään. Nostamalla äidin mahdollisimman korkealle he ovat halunnet tarkastella elämänkokemusta tarkimmalla mahdollisella silmällä. Sillä äiti on avainhenkilö. Hän on avain omaan elämään. Äiti luo jatkuvuutta, hän valaa vahvuutta. Missä ei ole äitiä, siellä ei ole lastakaan. Sananlaskujen kirja neuvoo ettei äitiä pidä halveksia, vaikka hän on vanhentunut. Äidin sydän on villojakin pehmeämpi.

Lauri Viidan määritelmä äidistä on parhaita tietämiäni kiteytyksiä: "Äidit vain, nuo toivossa väkevät, Jumalan näkevät." Runoilija näkee äidissä hyvääkin parempaa, suorastaan pyhää, jumalallista. Siksikö äidit uhrautuvat muita enemmän? Luulen omalta äidiltäni oppineeni eniten kaikkensa antamisen viisautta, uskallusta, luottamusta - elämää. Oi äiti, siunattu on sun virkas!

Äitiä on siis juhlittava enemmän kuin jääkiekon tai formulan maailmanmestaruutta. Äiti on aina juhlansa ansainnut. Aavistiko USA:n Philadelphiassa vuosisatamme alussa elänyt Ann Jarvis niminen nainen miten suureen huutoon hän vastasi aloittamalla äitienpäivän vieton. Ann Jarvis oli näet 1907 menettänyt äitinsä ja pyysi seurakuntansa papilta, että ryhdyttäisiin viettämään kaikkien äitien yleistä muistopäivää. Pappi järjesti Anna Jarviksen äidille muistojuhlan, mutta pian muutkin halusivat äitiään muistettavan. Eikä vain niitä, jotka jo olivat kamppailunsa kamppailleet, vaan myös elossa olevat äidit saivat tästä oman päivänsä.

Olen usein pannut merkille miten nopeasti uusi tapa leviää, jos sille on niin sanotusti sosiaalinen tilaus. Eikä isänpäiväkään syntynyt tyhjästä. Amerikasta sekin sai alkunsa, kun rouva John Bruce Dodd teki aloitteen isänpäivästä. Hänen isänsä oli joutunut jo varhain seitsemän lapsen yksinhuoltajaksi. Nyt tytär halusi palkita isänsä uurastuksen juhlinnalla. Näin tyttären toive toteutui ja isänpäivästä tuli varsin nopeasti laajasti tunnettu marraskuinen juhlapäivä.

Äitienpäivä on perhekeskeinen juhla. Ruusut kannetaan kotiin ja aamukahvi äidille sänkyyn. Kun äitienpäiväidea oli tullut Amerikasta Suomeen Kotikasvatusyhdistys tuotti kanakouluille ohjelmapaketin antamalla seikkaperäiset ohjeet äitienpäiväjuhlan järjestämiseksi. 1920-luvun Suomessa kansakoulu opettajineen levitti juhlatavan nopeasti maan syrjäisimpiinkin kolkkiin. Äidit kukitettiin, virret veisattiin ja puheet pidettiin. Pappi pyydettiin usein juhlapuhujaksi. Näihin aikoihin liittynee tosikertomus sydämestään äidin osaan eläytyneestä papista. Kun saarna oli ylimmillään hän innostuneena korotti äänensä ja sanoi: "Me äidit" olemme joutuneet niin paljon kärsimään, kestämään ja taipumaan, mutta "me äidit" olemme syntyneet selviytymään. Varmuuden vuoksi oin sanottavat, ettei siihen aikaan naisilla ollut vielä mitään asiaa papinvirkaan. "Me äidit"-lausuja oli siis seurakunnan isä-rovasti.

Äitienpäivästä kasvoi varsin nopeasti virallinen juhlapäivä. 1942 kaikille Suomen äideille myönnettiin vapaudenristi. Vuodesta 1946 lähtien ansioituneille äideille ryhdyttiin jakamaan Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitaleja. Kun siitä 1947 tuli vielä virallinen liputuspäivä, äitien juhlapäivästä oli tullut perheiden ja kotien hyväksymä yhteinen juhlapäivä. Viimeisin juhlaa koskeva muutos astui voimaan 1993 jolloin ansioituneiden äitien muistaminen siirtyi Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja ministeriön järjestämään äitienpäiväjuhlaan valtioneuvoston juhlahuoneistoon. Juhla siellä toinen täällä, nyt juhlivat äidit.

Kiitos elämästä, Äiti!

Ylläoleva teksti lainattiu lähteestä Juhlitaan .net

Krissen juhlakakut löydät täältä.

Oikein hyvää Äitienpäivää kaikille Äideille!

-Krisse-

18 kommenttia:

Susanne kirjoitti...

Kiva kirjoitus äitienpäivästä!
Oikein hyvää Äitienpäivää sinullekkin!

Deborah kirjoitti...

Kiitos kivasta postauksesta.:) Mukavaa äitienpäivää sinulle!

päivi kirjoitti...

hei krisse ja kiitos kauniista postauksesta<3
ihanaa ja aurinkoista äitienpäivää sinne vaaralaan :)
lämpimin halauksin päivi

Hannele mummu kirjoitti...

Nätisti kirjoitat (Ruotsissavietetään pari viikon päästä)

Hannukka kirjoitti...

Samoin sinulle!

Kati kirjoitti...

Hyvää ja aurinkoista äitienpäivää. :)
Laitahan kommenttia.. ;)

Taina kirjoitti...

Ihanaa Äitienpäivää sinulle :) ihana kirjoitus tulipa niin iloinen mieli, kun luin sitä. Nukkekoti Jie

Tytti kirjoitti...

Kaunis kirjoitus ja ihanaa lintujen laulua.
Siinä vähän historiikkia äitienpäivästä.
Onnellista äitienpäivää sinulle..

Sussi kirjoitti...

Kiva kirjoitus. Hyvää äitienpäivää!

T. Sussi

Minttu kirjoitti...

Heippa Krisse,

Toivottelen myös sinulle Oikein Hyvää Äitienpäivää! <3

Terveisin Minttu

Mari kirjoitti...

Kiva postaus :) Hyvää Äitienpäivää myös sinulle!

Marge kirjoitti...

Hyvä kirjoitus!
Hyvää äitienpäiväiltaa sinullekin!!:))

Rita kirjoitti...

Oikein mukavahenkinen teksti meidän äitien juhlapäivästä, kiitos!
Ja kakkusi näytti herkulliselta, nam.

Kaikkea hyvää alkaneelle viikolle!

elina kirjoitti...

Nam, miten hyvän näköisiä kakkuja. Minulle tosin äitienpäivä on enemmänkin painostava päivä, kuin juhlapäivä. Meillä ei sitä erityisemmin juhlita. Tokihan tyttäret soittavat, mutta ei sitten muuta.
Minä olen tyytyväinen, kun päivä on ohi ja seuraava vasta vuoden kuluttua.
Tänään oli kylläkin ihan mukava päivä, tavallinen, tuulinen sunnuntai eikä mitään sen kummempaa. Kävimme pesemässä venettä ja aloitimme hiomisen ja illalla olin Tuomasmessussa, kun aamulla pelkäsin liiallista äiti-lässytystä, enkä uskaltanut kirkkoon. Tavallinen päivä siis ja onneksi jo illassa.
Mukavaa alkuviikkoa ja kirjoitellaan.

Krisse /Vaarala kirjoitti...

Kiitos kaikille kommentoineille..minä vietän seuraavat alkuviikon päivät Vantaalla. Nannaa hoitamassa. Nannan äiti menee äitysloman jälkeen ekaa päivää töihin ja uuteen työpaikka Hussin keskuslaboratorioon. Nannalla oma hoitopaikka vasta 1.6. ja Mummo ja Mummi hoitelee tyttöä toukokuun.
Minulla seuraava vuoro toukokuun viimeisellä viikolla..

malla kirjoitti...

vielä ennätän minäkin toivottelemaan hyvää äitienpäivän iltaa!
ja mukavia hetkiä nannan kanssa:)

Jossu kirjoitti...

Vielä ehdin minäkin toivotella Krisselle ihanaa äitienpäivää. Olin töissä 22 asti Hussissa vähän pienemmässä laboratoriossa ja nyt vasta pääsin tänne lukusille :)
Mukavia päiviä Nannan kanssa toivotan samalla.

elina kirjoitti...

Huomenta.
Mukavaa viikkoa Krisse-mummille Nannan kanssa.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pikkusiskolle

Lahjan parhaan jos lapselle antaa vois,
vierelle jonkun kulkua turvaamaan tois,
pölyt tytön polvista pyyhkimään pois.
Onnea, iloa, ihmeitä koettaviksi,
hyviä hetkiä kera rakkaiden elettäviksi,kaiken tään pienelle lahjaksi sois.
Ei pieni puu vielä myrskystä tiedä,
ei pieni puu vielä myrskyä siedä.
Olethan suojana pienelle suuri puu,jotta pienellä juuret vahvistuu.

Kiitos Sirkka!

Kiitos Anne!

Kiitos Possumamma!

Kiitos Possumamma!

Nähdään pian!

see you soon

tausta